miercuri, 30 ianuarie 2013

Review: Bear Grylls Folding Sheet Knife sau The Ultimate Brisca?

Am primit zilele trecute acest cutit. L-am asteptat cu nerabdare dar totusi cu un sentiment preconceput ca voi fi dezamagit de el. Am aruncat rapid un ochi peste cutia unde troneaza poza lui Bear pregatit parca sa intre in Mordor(probabil cu un alt cutit care nu este produs de Gerber). Apoi am trecut rapid la teaca, lasand cutitul deoparte, urmand sa ii acord atentie mai mult timp decat celorlalte obiecte din pachet.
Teaca este in general ok dar cred ca este versiunea economica. Nu poate fi purtata decat vertical, ceea ce poate fi un minus mare in anumite situatii. Ii lipseste buzunarul elastic din interior in care ar trebui sa poata fi tinut ghidul pentru supravietuire al lui BG. Nu spun ca ar fi vital sa il ai cu tine, dar macar ai avea material pentru aprins focul in caz de urgenta. Cusaturile nu sunt foarte solide, iar bucatica aia mica de velcro cu care se inchide capacul ar putea fi putin mult mai mare. Oricum cu sau fara velcro cutitul sta foarte bine in teaca nefiind musai sa inchizi capacul. In rest, culorile te dau pe spate :)).
Ghidul pentru supravietuire este pe o bucata de hartie care nu este rezistenta nici la apa, nici la rupere. Nu cred ca este o chestie super utila continand informatii de baza care dupa parerea mea ar trebui sa fie cunoscute in cel mai mic detaliu de fiecare dintre pasionatii de natura, camping si evident survival. Oricum teaca nu are spatiu dedicat pentru ghid.
Sa trecem pe scurt si cutitul in revista. Dupa parerea mea este destul de bine  construit, se tine foarte bine in mana, manerul avand o aderenta foarte ridicata datorita cauciucului. Sistemul de blocare al lamei pare destul de solid neexistand pericolul de a se inchide accidental. Lama dupa cum se stie are o parte cu seratii si o parte plain edge. Personal nu sunt fan seratii. De nici o culoare, desi dupa spusele unora, partea cu seratii continua sa taie inca multa vreme dupa ce partea fara seratii s-a tocit. Asa o fi. Mie oricum nu imi plac. Am supus cutitul la batoning(pe lemn de stejar) si am incercat si niste feather stick. Taisul nu tine in mod deosebit. A trebuit reascutit dupa aceasta operatiune. Apoi l-am incercat si pe amnar, dar fara rezultate multumitoare, spinarea cutitului fiind rotunjita. Dupa parerea mea, cu mici modificari(aduse lamei), acest cutit poate fi mult imbunatatit si folosit, nu neaparat ca survival knife dar...nah.
In concluzie, per ansambu am fost totusi placut surprins de acest produs Gerber. Sunt constient de faptul ca acest cutit este un produs realizat pornind de la marketing, destinat americanilor care fac gratar in paduricea din spatele casei si doresc sa aibe anumite senzatii de catifelare gen Ultimate Survival. Deci este acest cutit 'The Ultimate Brisca'? Dupa parerea mea este mai mult un cutit pentru camping si EDC, un utilitar pentru treburi usoare si o chestie pentru impresionat prietenii mai putin initiati in lumea taietoarelor:
- Dude, I have a Bear Grylls brisca :D
- Cool dude! I want one too :D

OK. I'm done. smiley: devil

2 comentarii:

  1. Intr-adevar, produsele Bear Grylls se vand doar datorita marketingului... De curiozitate, am cumparat si eu Bear Grylls Compact Fixed Blade, un cutit cu performante medii sau chiar sub medie, l-as vinde si nu prea :), e totusi bun de tinut acolo, la colectie :)
    Teaca este sub orice critica, un plastic ordinar...

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci de comentariu si pentru scurtul review al cutitului tau. Cred ca sunt produse mai mult pentru show off, dar nah... merg folosite la un camping fara tenta de survival :))

    RăspundețiȘtergere